Heeck veste

De perfecte akoestiek in huis

akoestisch plafond

De perfecte akoestiek in huis

Geplaatst op

In sommige ruimtes is geluid heel hard, in andere weer zacht en in weer een andere ruimte lijkt het wel alsof je in de badkamer staat. Onder de akoestiek van een ruimte verstaan we ook wel: De manier waarop geluid zich beweegt in een ruimte.

Geluid bevindt zich overal om ons heen en is erg beïnvloedbaar. Een simpel object zoals een tafel of stoel beïnvloedt het geluid al, maar ook de vorm van de ruimte waarin het geluid zich afspeelt is van grote invloed. Geluid weerkaatst niet alleen op de voorwerpen in een ruimte maar ook tegen de muren. Hierdoor ontstaan reflecties en nagalm, effecten die de meeste mensen vervelend vinden en het liefst willen voorkomen.

Van woonruimte tot studio

Niet ieder oor is even scherp, maar sommige mensen horen de veranderingen in geluid uiterst precies. In verschillende gevallen kan dit erg storend zijn, bijvoorbeeld in het geval van een opnamestudio. Om deze reden wordt er in professionele studio’s gebruik gemaakt van isolatiemateriaal. Dit materiaal zorgt ervoor dat het geluid wordt opgenomen in plaats van afgestoten en zo ontstaan er geen reflecties en nagalm. Leuk verhaal over dat geluid, maar niemand zit erop te wachten zijn woonkamer vol te plakken met stukken schuimrubber om vervolgens geen daglicht meer binnen te laten. Toch zijn er mensen die graag optimaal willen genieten van hun muziek.

Oplossingen voor in huis

Gelukkig is al je muren volplakken met schuim niet de enige oplossing om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Zo kan de echte liefhebber gaan voor het aanbrengen van een akoestisch plafond. Verder kan er nog gedacht worden aan stoffen gordijnen en andere stoffen voorwerpen zoals bijvoorbeeld een wandkleed. Stoffen voorwerpen weerkaatsen namelijk geen geluid en zullen dus voorkomen dat het geluid weerkaatst op de wanden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden