Heeck veste

Hoe maak je een ergonomische thuiswerkplek?

Hoe maak je een ergonomische thuiswerkplek?

Geplaatst op

Nu de coronacrisis ons land heeft getroffen, zijn er nog steeds heel veel mensen die thuiswerken. Ook blijkt uit verschillende onderzoeken van onder andere Intermediair en Nationale Nederlanden dat veel mensen toch graag thuis willen blijven werken wanneer we teruggaan naar het oude normaal (mocht dit ervan komen). Om die reden is het belangrijk dat we opnieuw kritisch kijken naar onze thuiswerkplek en of deze wel helemaal ergonomisch is ingericht. Laten we een mythe trouwens gelijk maar een uit de wereld helpen: als je ervoor kiest om thuis te werken, dan is je werkgever niet verantwoordelijk voor het creëren van een arbo-technische werkplek bij jou thuis. Dit is je eigen verantwoordelijkheid en de werkgever kan hier niet op worden aangesproken. Neem dus de juiste beslissingen als het gaat om het creëren van een ergonomische werkplek aan huis. Neem dan dus ook deze 3 tips ter harte!

Tip #1: zitten en staan

Men zegt wel eens dat zitten het nieuwe roken is. Persoonlijk vind ik dit nogal een vreemde vergelijking, aangezien zitten niet een chemische verslaving is! Toch zit er wel een kern van waarheid in, aangezien ze beiden pas op langere termijn schade zullen veroorzaken die moeilijk terug te draaien is. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen regelmatig even de benen strekt en een kort stukje loopt, maar ook dat je überhaupt minder zit. Een prachtige oplossing hiervoor zijn zogenaamde zit-sta-bureaus. Dit zijn verstelbare bureaus die ervoor zorgen dat je kunt afwisselen tussen zitten en staan. Op die manier kun je nog wel productief blijven zonder dat je al te veel vraagt van je rug en nek.

Tip #2: zorg voor een echte werkruimte

Veel mensen zullen de afgelopen tijd veelal aan de keukentafel gewerkt hebben. Dit is niet alleen ergonomisch onverantwoord, maar het is ook nog eens niet goed voor een prettige werk-privébalans. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen behoefte hebben aan het kunnen afsluiten van hun werk. Het creëeren van een prettige werk-privébalans verlaagt de kans op depressie en een burnout. Daarom is het verstandig om een aparte kamer uit te kiezen waar je je nieuwe bureau plaatst waar je ook een prettige bureaustoel kunt neerzetten. Dit houdt je niet alleen fysiek, maar ook metaal langer gezond!

Tip #3: Goede ventilatie

Men vergeet regelmatig om te letten op een goede ventilatie in het huis. Dit is erg belangrijk om verschillende reden, maar een van de belangrijkste hiervan is dat het ervoor zal zorgen dat je langer fit, fris en alert zult blijven. Daarnaast is goede ventilatie ook erg prettig. Dit wordt op kantoor altijd door de werkgever geregeld, maar nu is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dus ook je werkruimte goed geventileerd is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden