Heeck veste

Terugkomende designstijlen in interieur

interieur

Terugkomende designstijlen in interieur

Geplaatst op

Interieur is net als mode en design iets wat je steeds vaker terug ziet komen. We hebben al verschillende momenten meegemaakt de afgelopen decennia waarin je ziet dat bepaalde stijlen weer helemaal in zijn. Het leuke is dat de stijlen die het in het verleden erg populair waren, min of meer na een vaste periode weer in de mode zijn. In deze blog gaan we iets dieper in op interieurstijlen en hoe deze terugkerende stijlen tot stand komen.

Verklaring voor terugkomende stijlen

Nostalgie

De reden voor een terugkomende ontwerpstijl heeft doorgaans te maken met de leeftijdsspanne van individuen. Vaak zijn deze nieuwe oplevingen van eerdere stijlen en genres te danken aan een gevoel van nostalgie. Nostalgie is een erg sterke emotionele respons op iets bekends en het is daarom niet gek dat het een rol speelt in wat voor designkeuzes er gemaakt worden. Het bijzondere van deze nostalgie is dat deze vaak niet een persoonlijke nostalgie lijkt te zijn. Men neme als voorbeeld de huidige trend genaamd new retro wave. Dit genre is sterk gebaseerd op de digitale revolutie, de hoekige en geometrische vormen in combinatie met duidelijke contrasten in neonkleuren: oftewel de mode uit de jaren ’80. Deze is populair onder mensen die niet per se zijn opgegroeid tijdens die periode. Toch heeft deze stijl een wederopstanding omdat het ontwerp de nostalgische gevoelens van de ontwerper of designer bevat.

Gebrek aan ontwikkeling

Er is ook een andere interessante verklaring voor het fenomeen van terugkomende stijlen. Het zou er volgens sommigen mee te maken kunnen hebben dat er maar weinig zaken zijn die onze huidige tijd definiëren, zoals de mode, muziek en het design dat wel deed in de decennia geleden. Dit zou kunnen komen door de toenemende individualisering van de maatschappij. Hierdoor bestaat er minder gedeelde mode en gedeelde trends; iedereen volgt zijn eigen smaak. Omdat er geen trends zijn in een nieuwe richting, kijkt men eerder naar trends uit het verleden.

Duur van de opleving

Er zijn verschillende stijlen die weer hun populariteit terug hebben gekregen. Zo waren er een aantal jaren geleden nog veel back to the 90’s-feesten georganiseerd. De generatie die begin jaren ’90 opgroeide is inmiddels gesetteld en houdt zich niet meer zo bezig met feesten. Ook qua mode wordt het minder belangrijk om je op latere leeftijd bezig te houden met uitstaling en identiteit. Dit is een verklaring voor de snelle opkomst en teloorgang van dergelijke oplevingen

Eerdere oplevingen

Deze oplevingen zie je vooral de afgelopen decennia. De stijlen volgen elkaar dan ook erg snel op. Een andere stijl die zijn opleving heeft gehad en nu al weer wat is weggezakt, is die van de jaren ’50 en ’60: de oorspronkelijke retro. Interieurzaken zoals banken, meubels, lampen, vloerkleden, etc. Woonboulevards stonden er vol mee. Ook op het gebied van kleding waren de brede broekspijpen en bloempatronen weer in.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden