Heeck veste

Toepassingen en voordelen van een kogelkraan

Toepassingen en voordelen van een kogelkraan

Geplaatst op

In deze blog nemen we graag met je door wat een kogelkraan precies is en wat de toepassingen ervan zijn. Lees snel verder. Wil je nog meer interessante blogs lezen, dan raden we je aan om zeker op onze site verder rond te kijken. 

Wat is een kogelkraan? 

Een kogelkraan is een type afsluiter die veel wordt gebruikt in pijpleidingen en andere toepassingen waar vloeistoffen of gassen moeten worden gereguleerd of afgesloten. Het belangrijkste kenmerk van deze kraan is een roterende kogel die het stroompad in de klep controleert. Wanneer de kogel wordt gedraaid, kan de klep geopend of gesloten worden, waardoor de stroom van de vloeistof of het gas wordt gecontroleerd.

Toepassingen van kogelkranen

In pijpleidingen vind je ook kogelkranen voor water, gas, olie en andere vloeistoffen. Ze worden ook veel gebruikt in de industrie, zoals de chemische en petrochemische industrie, voedselverwerkende industrie en farmaceutische industrie. Bovendien worden kogelkranen gebruikt in HVAC-systemen, irrigatiesystemen en in de scheepvaartindustrie.

Wat zijn de voordelen van kogelkranen? 

Kogelkranen zijn zeer betrouwbaar omdat ze zijn ontworpen om lang mee te gaan en goed bestand zijn tegen slijtage. Ze zijn bestand tegen hoge druk, hoge temperaturen en corrosie.

Deze kranen worden gekenmerkt door een snelle en gemakkelijke bediening, waardoor de stroom van vloeistoffen en gassen snel kan worden geregeld. Kogelkranen vragen maar weinig onderhoud, onder andere omdat ze weinig bewegende onderdelen hebben. Daardoor zie je ook maar weinig storingen. 

Veiligheid wordt verbeterd 

Kogelkranen zijn veilig in gebruik omdat ze een duidelijke indicatie geven van hun positie (open of gesloten). Dit voorkomt dat er per ongeluk schadelijke stoffen ontsnappen uit het systeem. Een kogelkraan, wat is dat precies? Die vraag kun je nu beantwoorden. 

Vind je het leuk om meer te weten over technische zaken? Lees dan meer op onze site.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden